n-yachts.com

Norges seilende kongefamilie

Norges kongelige har lange sportstradisjoner. Kong Olav var aktiv idrettsmann. Han vant premier som skihopper, og gikk også mye på ski. Som seiler deltok han både i norske og internasjonale regattaer, og vant gull under sommer-OL i 1928 sammen med Johann Anker, Eirik Anker og Haakon B. Bryhn. Det sies at Kong Olav benyttet sjansen til å møte prinsesse Märtha under ly av OL i 1928, og at de forlovet seg i hemmelighet under mesterskapet. Det kan kanskje ha vært en medvirkende årsak til at kong Olav gjorde det så bra i OL.

Kong Harald begynte også tidlig med seiling, og har deltatt i tre sommer-OL, men uten å vinne medaljer. Men Kong Harald har derimot blitt verdensmester sammen med mannskapet. Det skjedde i Kiel i 1987, da båten Fram X seilte inn til seier. Kongen og mannskapet hans vant også EM i havseilas i 2005, og VM i 2008. Da var Kongen 71 år gammel, men fortsatt en aktiv del av mannskapet.

Det er veldig uvanlig at både far og sønn er olympiske deltakere, og selv om mange kongelige har deltatt i OL og VM, er det ikke mange av dem som har blitt olympiske mestere eller verdensmestere.