n-yachts.com

Motorbåter

Motorbåter er en fellesbetegnelse på alle båter som drives med motor, enten de går på damp, diesel, bensin eller andre typer drivstoff. Disse båtene bruker verken årer eller seil. Dampdrevne motorbåter dukket opp allerede rundt 1850, og på 1900-tallet ble de også tatt i bruk av fiskere. Etter hvert ble motorbåtene allemannseie. Motorsnekker ble brukt som lystbåter fra 1930-tallet, og det er fortsatt mange som foretrekker en snekke framfor mer moderne båttyper.

Motorbåter finnes i mange størrelser og med mange motorstørrelser. En snekke kommer bare opp i 5-7 knop. For å få høyere fart, må båtene ha flatere bunn. Moderne motorbåter blir ofte laget av glassfiber og kryssfiner. Dette har gjort båtene lettere. Små, raske, åpne båter blir kalt passbåter, mens de raske turbåtene kalles cabincruisere. Snekker har innenbords motor, mens passbåter og cabincruisere har påhengsmotor med inntil 100 HK. Det finnes også konkurransebåter som har enda større motorer og kommer opp i svært høye hastigheter.

Motorbåtsport kan kjøres både i skjermede havner, på innsjøer eller åpne farvann, såkalt offshore. Båtene som brukes til konkurranser er som regel spesialbygde. Rundbaneløp kjøres på innsjøer eller i havneområder. Offshore 1 er eliteklassen innen motorbåtsport. Disse båtene er store, dyre og har veldig stor motorkraft.